Kdo absolvoval školu strojírenského směru, jistě někdy zkoušel obsluhovat soustruh. Bez těchto strojů bychom si stěží dokázali představit moderní život, nemohli bychom vůbec cestovat automobily, vlaky a autobusy, a zcela jinou podobu by měly i naše domácnosti.

Soustruhy v praxi

Soustruh není moderní vynález, jeho vznik se datuje až do starověku, samozřejmě tehdy šlo o primitivní způsob obrábění, ale jde o princip, který je znám již tisíce let. V zásadě jde o to upnout výrobek (obrobek) do otočné hlavice (sklíčidla), a docílit jeho rychlé rotace. K rotujícímu obrobku se pak přiblíží speciální nástroj, soustružnický nůž, který postupně ukrajuje z obrobku materiál (třísku) a vytváří tak požadovaný tvar.

pohled na soustruh

Soustruhy běžně obráběly kovové i nekovové materiály již na počátku průmyslové revoluce, a byly součástí strojírenského průmyslu, který v naší zemi pokračoval v dlouholeté tradici i za socialismu, na jejíž kořeny navazuje i dnes. V současné době převažují numericky řízené stroje (CNC), ale soustruhy jsou k prodeji i pro domácí dílnu a kutily.

Soustružení je poměrně rozšířeným koníčkem, vzhledem k velké šíři možností a obrábění různých materiálů – oceli, bronzu, mosazi, slitin hliníku, plastu, ale např. i tvrdého dřeva. Dřevěné soustružené výrobky se každý rok objevují na vánočních trzích a samozřejmě i v podobě oblíbených dřevěných hraček.

soustružení dřeva

Hobby soustruh je zábavný společník – soustružení je mnohými lidmi považováno za zábavnou činnost, kdy vidíte výsledek své práce prakticky ihned. A pozorovat odlétávající třísky (špony), které mění barvu, a zaujímají zajímavé tvary, je potěšením pro kutily, i pro jejich děti. Soustružnický nůž I-nastroje na kov i dřevo se tedy může uplatnit i v domácím prostředí. Takto se dají zhotovit různé svícny, stojany, zábradlí, držáky, vzpěry, čepy, spojovací prvky, a mnoho dalších funkčních i okrasných předmětů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup